NOVICE‎ > ‎

Na Krasu smo z GPS telemetrično ovratnico opremili prvega šakala v Sloveniji in šele četrtega v Evropi

objavljeno: 9. apr. 2018, 22:51 avtor: Šakal Canis aureus   [ posodobljeno 20. nov. 2018, 00:14 ]

V sklopu projekta smo se odločili, da začnemo spremljati tudi prostorsko vedenje vrste, ki je poleg znanja o ekosistemski vlogi, medvrstnih odnosih, vplivih na druge vrste, populacijski dinamiki in sposobnosti širjenja vrste, pomemben in ključen podatek pri oblikovanju primernih upravljavskih strategij.

V noči z 8. na 9. april nam je na območju Čebulovice uspelo ujeti mlajšega šakaljega samca, ki smo ga poimenovali Luka. Namestili smo mu telemetrično ovratnico, ki bo s pomočjo GPS sistema predvidoma eno leto spremljala njegovo gibanje. Poleg zajemanja lokacij senzorji v ovratnici merijo tudi njegovo aktivnost, temperaturo okolice in zaznavajo morebitno smrt osebka. Ovratnica pošilja podatke raziskovalcem preko GSM modema v obliki SMS sporočil in tako omogoča časovno skoraj neposredno spremljanje živali.

Tovrstne raziskave so možne predvsem zaradi velikega zanimanja in pripravljenosti lovcev. Območno združenje upravljavcev lovišč Primorskega LUO je sredi februarja 2018 pozvalo zainteresirane lovske družine k sodelovanju in pomoči pri odlovu šakalov za nameščanje GPS-telemetričnih ovratnic. Med lovskimi družinami je med prvimi pomoč ponudila LD Gaberk Divača; še posebej sta bila za sodelovanje zainteresirana njena člana Luka in Milivoj Ravbar. V začetku marca smo začeli s skupnimi pripravami na odlov šakalov. Pri tem smo si pomagali s foto-pastmi, ki so nam bile v neprecenljivo pomoč pri spoznavanju vedenja šakalov, saj so se le-ti izkazali za izjemno previdne in nezaupljive živali, kar je sicer značilno za večino predstavnikov družine psov. Izkušenj o odlovu šakalov s pastmi (lovkami) praktično ni, saj je bilo do sedaj v Evropi, pa tudi širše, odlovljenih le nekaj osebkov. Ker gre za vrsto, ki je v bližnjem sorodstvu z volkom, so se za uspešen odlov kot ključne izkazale dragocene izkušnje, ki smo jih v preteklih letih v Sloveniji pridobili pri odlovu volkov.

O dogodku smo govorili tudi na radiu: https://radioprvi.rtvslo.si/2018/04/prvi-sakal-pri-nas-dobil-telemetricno-ovratnico/Pri pripravi na odlov smo si pomagali s foto-pastmi, ki so nam bile v pomoč pri spoznavanju vedenja šakalov.

Ekipa raziskovalcev in lovcev ob uspavanem, s telemetrično ovratnico opremljenem šakalu.
 
Šakal Luka s telemetrično ovratnico (foto: H. Potočnik).