TELEMETRIJA

Kot nadgradnjo ciljev projekta smo se člani projektne skupine zaradi velikega zanimanja in pripravljenosti lovcev za sodelovanje odločili, da začnemo tudi s spremljanjem prostorskega vedenja vrste. Šakale bomo spremljali s pomočjo telemetričnih ovratnic, ki bodo s pomočjo GPS sistema predvidoma eno leto spremljale gibanje. Poleg zajemanja lokacij senzorji v ovratnici merijo tudi aktivnost, temperaturo okolice in zaznavajo morebitno smrt osebka. Ovratnica pošilja podatke raziskovalcem preko GSM modema v obliki SMS sporočil in tako omogoča časovno skoraj neposredno spremljanje živali.
Prvi odlovljeni šakal - Luka.
(foto: Hubert Potočnik)ŠAKAL LUKA

Prvi šakal, ki smo ga odlovili, je mlajši šakalji samec, ki smo ga poimenovali Luka. Odlovili smo ga V noči z 8. na 9. april na območju Čebulovice v LD Gaberk Divača. Pri tem sta nam še posebej pomagala člana Luka in Milivoj Ravbar.


Prvi mesec po odlovu se je šakal Luka gibal na območju velikosti okoli 500 ha (točna velikost t. i. najmanjšega konveksnega poligona, MCP: 4,98 km2). Šakal se je v dnevnem času pogosto vračal na priljubljeno dnevno počivališče v gosti vegetaciji, kjer se očitno počuti varno. Na podlagi vzorcev gibanja smo našli tudi več mest, kjer se je hranil.

(karto izdelal: Hubert Potočnik)